VEMS dirty 1.8t IAT sensor symptoms

Discuss VEMS and other standalone ECUs

VEMS dirty 1.8t IAT sensor symptoms

Postby 88a5tq » Mon Apr 17, 2017 12:38 pm

So I wanted to share this scenario which I had previously attributed to my Hobbes switch activating the w/m injection at an inopportune time during part-throttle acceleration.

I believe that part of the problem comes from me having possibly slightly too small a k&n filter on the holset inlet due to space constraints. I guess I should've cleaned it last month when I thought my 2nd IAT sensor was breaking down in front of my eyes.

Symptoms were, when intake temps reached the 25 to 30 C area, the IAT sensor would read dramatic swings between 10 and 30 C several times per second. The result was strangely a lean fueling event that caused a lack of power. I cleaned the first sensor last month that showed the symptoms before installing it Saturday. The sensor that came out Saturday was showing the same symptoms of course.

After I changed the sensor out I decided to clean the nasty k&n for good measure. Problem solved lol. Glad it wasn't my engine prematurely eating those IAT sensors though!
Janitor at large
1991 Audi 200 TQ HX35 (finally 56mm)
$500 butt-hurter
1988 Audi 5000 TQ
User avatar
88a5tq
 
Posts: 1531
Joined: Jul 16, 2014

Re: VEMS dirty 1.8t IAT sensor symptoms

Postby chaloux » Mon Apr 17, 2017 4:59 pm

Are you oiling the filters? Don't.
Matt

01 Allroad 6speed - RS4 clutch, catless downpipes, stuklr tune
04 Jetta TDI - DC stage I clutch/14lb fw
DEATH by rust - 96 Audi A6 Avant 2.5l TDI
GONE :( 87 4ktq - 4 FOX SNAKES
DEAD :( - 1996 S6 mit TDI
Image
User avatar
chaloux
 
Posts: 3161
Joined: Feb 27, 2013
Location: Muskoka, Ontario, Canada

Re: VEMS dirty 1.8t IAT sensor symptoms

Postby 88a5tq » Mon Apr 17, 2017 5:06 pm

Yes I do but the problem has ceased since the cleaning but I suppose time will tell (a week?) If the oil messes with it again. That's what you're referring to I think anyway.
Janitor at large
1991 Audi 200 TQ HX35 (finally 56mm)
$500 butt-hurter
1988 Audi 5000 TQ
User avatar
88a5tq
 
Posts: 1531
Joined: Jul 16, 2014

Re: VEMS dirty 1.8t IAT sensor symptoms

Postby UrSobsessed » Mon Apr 17, 2017 8:24 pm

Oil on those type of filters will cause the kind of thing you're talking about. It happens over time, more so when the filter is over oiled. I stopped running oiled filters on my vehicles because of this kind of thing.
UrSobsessed
 
Posts: 286
Joined: Feb 27, 2013

Re: VEMS dirty 1.8t IAT sensor symptoms

Postby chaloux » Mon Apr 17, 2017 8:29 pm

Yep. There's lots of other options, although I understand k&n is available literally anywhere. A nice oilless AEM is what we used on Dad's build. They also have dealers all over the place.
Matt

01 Allroad 6speed - RS4 clutch, catless downpipes, stuklr tune
04 Jetta TDI - DC stage I clutch/14lb fw
DEATH by rust - 96 Audi A6 Avant 2.5l TDI
GONE :( 87 4ktq - 4 FOX SNAKES
DEAD :( - 1996 S6 mit TDI
Image
User avatar
chaloux
 
Posts: 3161
Joined: Feb 27, 2013
Location: Muskoka, Ontario, Canada

Re: VEMS dirty 1.8t IAT sensor symptoms

Postby 88a5tq » Mon Apr 17, 2017 8:43 pm

Sounds good. I guess until I can find something dry I'll just clean up the IAT like twice a month or thrice. Thanks for the warning guys :thumbsup:
Janitor at large
1991 Audi 200 TQ HX35 (finally 56mm)
$500 butt-hurter
1988 Audi 5000 TQ
User avatar
88a5tq
 
Posts: 1531
Joined: Jul 16, 2014

Re: VEMS dirty 1.8t IAT sensor symptoms

Postby 88a5tq » Wed Sep 20, 2017 7:37 am

I'm confused. I've gotten several emails last 48 hrs saying my threads have replies. No new replies :huh: :huh:
Janitor at large
1991 Audi 200 TQ HX35 (finally 56mm)
$500 butt-hurter
1988 Audi 5000 TQ
User avatar
88a5tq
 
Posts: 1531
Joined: Jul 16, 2014

Re: VEMS dirty 1.8t IAT sensor symptoms

Postby DE80q » Fri Sep 22, 2017 9:34 am

88a5tq wrote:I'm confused. I've gotten several emails last 48 hrs saying my threads have replies. No new replies :huh: :huh:

Lots of spam posts that have been deleted.
"If you can't find one, make one"

Dallastown, PA
1991 Audi 80 quattro (10vt project)
2007 Mitsubishi Raider(Dakota in disguise)
2014 Chevy traverse (It's what she wanted)
DE80q
 
Posts: 2161
Joined: Mar 4, 2013
Location: York PA 17403

Re: VEMS dirty 1.8t IAT sensor symptoms

Postby 88a5tq » Fri Sep 22, 2017 9:37 am

Nice! I'm satisfied lol
Janitor at large
1991 Audi 200 TQ HX35 (finally 56mm)
$500 butt-hurter
1988 Audi 5000 TQ
User avatar
88a5tq
 
Posts: 1531
Joined: Jul 16, 2014


Return to Standalone Engine Management

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest