Turbo speed signal to VEMS

Discuss VEMS and other standalone ECUs

Turbo speed signal to VEMS

Postby Neacail » Sat Mar 16, 2019 12:14 pm

Yes I searched.
I'm getting a Borg Warner S257SX-E for my AAN, and I'm running VEMS PnP.
I've tried googling, and I've searched here as well and if there is info, I didn't find it.
What capability does VEMS have for turbo speed input software wise? The hardware/wiring side I'm not worried about, it seems pretty straightforward. I was wondering if anyone has set this up in vemstune, and how it might be used as a protection.

Thanks!
Neacail
 
Posts: 15
Joined: Jul 23, 2016

Re: Turbo speed signal to VEMS

Postby PRY4SNO » Sun Mar 17, 2019 1:26 pm

Lol this isn't vortex man, people here don't jump on a guy for asking questions based on post count.

Anyways, I'm not actually sure as I haven't seen anyone set up like that. Do you have a low/high level limit signal you can input with distinct voltages to set an audible alarm or dash warning (by, say, triggering the MIL)? So that if it reaches the lower threshold you get one warning and the high limit you get another? That would seem relatively simple to set up using an open channel on Vems. Or perhaps not, just spitball'n here.
Find me on Instagram @pry4sno

|| 2010 Golf Sportwagen TDI /// Farmenwagen
|| 1992 80 quattro 20v /// Eventual AAN'd Winter Sled
|| 1990 Coupe quattro /// Because Racecar

|| Spare parts for sale
User avatar
PRY4SNO
 
Posts: 2256
Joined: Mar 3, 2013
Location: Edmonton, AB

Re: Turbo speed signal to VEMS

Postby ChrisAudi80 » Tue Mar 19, 2019 5:07 am

IIRC you need a frequency input for turbo speed.
"The speed sensor is powered by a +5V supply and the return signal is a variable frequency square wave that has maximum amplitude of 5V and has a 50% duty cycle"
https://www.full-race.com/store/borg-wa ... sor-kit-2/
So, it depends on the spec of your PnP. Does it have the wheel speed 1 or PS2 option? If wheelspeed1, it's on EC18-8. No idea what that corresponds to on the PNP. PS2 is separate.
It would be best to check with the supplier of your ECU.

Here is another sensor, looks the same but only $60 https://www.ebay.com/itm/6-7L-Turbo-Spe ... 53&vxp=mtr
96 S6 auto
95 80Q AEB VEMS
ChrisAudi80
 
Posts: 867
Joined: Mar 3, 2013
Location: Bangkok, Thailand

Re: Turbo speed signal to VEMS

Postby audifreakjim » Wed Mar 20, 2019 11:37 am

I run one of these, but they seem to be unavailable now. https://www.ebay.com.au/itm/Road-Rage-G ... 2509207405

It converts the signal to a standard 0-5v analog output.
User avatar
audifreakjim
 
Posts: 2096
Joined: Mar 3, 2013

Re: Turbo speed signal to VEMS

Postby bradyzq » Fri Mar 22, 2019 4:06 pm

http://www.circuitstoday.com/frequency- ... sing-lm331

requires a bit of breadboard action, but is totally doable.
Cheers, Brady
83 urq, 034 IIc'ed..[][] oooo [][] 150whp
86 4kq, MS'n'S'ed.......O O oooo O O 80whp
91 200qa20v,.......[++] oooo [++] 166whp
72 240Z 123whp
www.dynodoc.ca
User avatar
bradyzq
 
Posts: 115
Joined: Jun 2, 2013
Location: Montreal, Quebec, Canada

Re: Turbo speed signal to VEMS

Postby Neacail » Sun Mar 24, 2019 3:02 pm

bradyzq wrote:http://www.circuitstoday.com/frequency-to-voltage-converter-using-lm331

requires a bit of breadboard action, but is totally doable.


This might be the way to go, it's bench testable and can be calibrated. I've got an oscilloscope with a frequency generator so it might be best to just give VEMS a 0-5v input.
I'll let y'all know how it turns out.
Neacail
 
Posts: 15
Joined: Jul 23, 2016

Re: Turbo speed signal to VEMS

Postby ChrisAudi80 » Mon Mar 25, 2019 2:48 am

bradyzq wrote:http://www.circuitstoday.com/frequency-to-voltage-converter-using-lm331

requires a bit of breadboard action, but is totally doable.

:thumbsup:
96 S6 auto
95 80Q AEB VEMS
ChrisAudi80
 
Posts: 867
Joined: Mar 3, 2013
Location: Bangkok, Thailand


Return to Standalone Engine Management

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest

cron